Elisa Kirja

Elisa Kirja on vuonna 2010 lanseerattu suomalainen digitaalinen kirjapalvelu, joka on osa Elisa-konsernia. Aluksi tarjolla oli vain äänikirjoja, mutta nykyään valikoima kattaa myös luettavat kirjat ja podcastit.

Sovelluksen valikoimasta löytyy jo yli 18 000 suomalaista teosta, joista löytyy luettavaa ja kuunneltavaa jokaiseen makuun. Kirjavalikoimaa päivitetään säännöllisesti, joten joukosta löytyy myös uunituoreita uutuuksia. Lisäksi sovellus tarjoaa kuukausittain kirjatarjouksia.

Tilausmallit

Elisa Kirja on ladattavissa Google Playstä ja AppStoresta omalle mobiililaitteelle ilmaiseksi. Sovellukseen luodaan tunnukset ja käyttäjä valitsee, haluaako hän käyttää palvelua kuukausittaisella maksulla vai ostaa yksittäisiä kirjoja.

Kuukausittainen tilaus sopii paljon lukevalle, koska silloin yhdellä maksulla kirjoja on luettavissa rajattomasti. Satunnaisesti kirjoja lukevalle sopii paremmin yksittäin ostetut kirjat, jolloin maksetaan vain siitä mitä palvelua käytetään.

Hyvää ja huonoa Elisa Kirjassa

Elisa Kirja -sovellus on arvioitu tuhansia kertoja niin Google Playssä kuin Applen AppStoressa. Käyttäjien kokemukset ovat molemmilla käyttöjärjestelmillä hyvin samankaltaisia ja positiivisten arvioiden määrä on selvästi suurempi. Yhteispisteytyksissä sovellus jää digitaalisten kirjasovellusten kärkisijoilta, mutta yltää kuitenkin keskitason yläpuolelle. Käyttäjät ovat erityisesti pitäneet mahdollisuudesta ostaa palvelusta yksi kirja kerrallaan ilman kuukausimaksua, joka tekee siitä vähän lukemista harrastavalle sopivan palvelun. Paljon lukevat taas arvostavat edullista kuukausimaksua, jonka voi halutessaan lopettaa, jos esimerkiksi aikaa lukemiseen tai äänikirjojen kuunteluun ei enää ole. Toinen asia, josta palvelu on saanut kiitosta, on laaja valikoima, jonka kuukausittaisissa kirjatarjouksissa on huomioitu niin lapset kuin aikuiset. Kirjojen hinnoittelua pidetään yleisesti edullisena verrattuna kauppojen hinnoitteluun tai muihin palveluihin. Myös ilmaiskirjojen valikoima saa kiitosta käyttäjiltä, koska tässä kategoriassa on tarjolla myös klassikkokirjoja. Niillä on hyvä opetella sovelluksen käyttöä, jos digitaaliset kirjasovellukset eivät entuudestaan ole tuttuja. Käyttäjät myös pitävät siitä, että maksulliset kirjat ovat luettavissa juuri niin kauan kuin käyttäjä itse haluaa.

Käyttäjien mukaan palvelussa on esiintynyt jonkin verran tekinisiä ongelmia, kuten pätkimistä äänesssä, ongelmia kirjautumisessa ja kirjojen lataamisessa. Asiakaspalvelu on kuitenkin vastannut näistä tulleisiin ilmoituksiin ystävällisesti sekä selkeästi ja kertonut niiden korjaamisesta avoimesti. Kehittämisideoina käyttäjät ovat toivoneet myös Chrome Os -käyttöjärjestelmällä toimivuutta ja synkronointia Apple Watchiin tai läppärille, kun tällä hetkellä sovellus toimii vain puhelimella tai tabletilla. Android Auto -tukea on niin ikään toivottu, että äänikirjoja voisi kuunnella myös työmatkoilla suoraan auton kaiuttimista, eikä käyttäjä tarvitsisi erillisiä kuulokkeita. Uniajastimen kanssa on moni myös kokenut ongelmia, mutta näitä ongelmia on myös korjattu heti seuraavissa päivityksissä. Päivitysten myötä joillakin puhelinmalleilla on esiintynyt ongelmia ja näiden korjaaminen on saattanut vaatia sovelluksen poistamisen ja uudelleen asentamisen, jonka käyttäjät kokevat kömpelöksi tavaksi korjata ongelmia. Joillekin käyttäjille on ollut yllätys, että äänikirja saattaa olla ilmaiseksi kuunneltavissa, mutta e-kirja onkin maksullinen. Ongelmia on esiintynyt kuitenkin hyvin pienellä määrällä käyttäjiä ja selkeästi suurin osa arvosteluista on positiivisia.

Kokeile Elisa Kirjaa ilmaiseksi

Elisa Kirja -sovellusta voi kokeilla 30 päivän ajan ilmaiseksi, kun palveluun luo tunnukset ja lataa sovelluksen mobiililaitteelleen. Ilmainen kokeilujakso ei velvoita jatkamaan kuukausimaksullista tilausta, vaan sen voi halutessaan lopettaa jakson loppuun.

Sovellus poikkeaa monista muista digitaalisista kirjasovelluksista siinä, että tilauksen voi perua ja sillä voi silti lukea tarjolla olevia ilmaisia kirjoja ja ostaa kirjoja yksittäin luettavaksi tai kuunneltavaksi.

Maksutavat

Elisa Kirjassa on mahdollista ostaa kirjoja joko laskulla tai luotto- ja maksukorteilla. Maksukorttina hyväksytään myös debit-kortti, kunhan käyttäjä on omassa verkkopankissaan aktivoinut korttiin mahdollisuuden nettiostoksiin. Lasku lähetetään sähköpostiin 14 vuorokauden maksuajalla.

Peruminen

Sovelluksen kuukausitilauksen peruminen onnistuu helposti oman profiilin kautta klikkaamalla vain "peru tilaus" -linkkiä ja seuraamalla sen ohjeita. Tilaus päättyy silloin voimassa olevan maksukauden loppuun, eikä uusia maksuja veloiteta tililtä.

Perumisen yhteydessä ei tarvitse antaa mitään syytä miksi tilauksen haluaa perua. Perumisesta tulee vahvistusilmoitus käyttäjälle, jotta käyttäjä tietää perumisen menneen läpi. Myös omista tiedoistaan pystyy tarkistamaan, onko tilaus enää voimassa.

Yhteenveto

Elisa Kirja on suomalaisena kirjasovelluksena saavuttanut vankan jalansijan käyttäjien keskuudessa, vaikka se ei aivan ylläkään kilpailijoiden tasolle. Se eroaa kuitenkin selkeästi edukseen kilpailijoista tarjotessaan mahdollisuutta ostaa myös yksittäisiä kirjoja kuukausimaksun sijaan.

Monipuolinen valikoima kattaa äänikirjojen lisäksi myös e-kirjat ja podcastit, joten jokaiselle kuuntelijalle löytyy mieluista kuunneltavaa. Tarjolla olevat ilmaiskirjat ovat mukava lisä käyttäjien kirjavalikoimiin ja kuukausittaisissa tarjouksissa on huomioitu niin lapset kuin aikuiset.

Viimeksi päivitetty: 2021-08-02

30 päivää ilmaiseksiElisa Kirja
Käyttöjärjestelmä:
App Store: 3,5 / 5
Google Play: 3,7 / 5
Yksikköjen lukumäärä: 1
Kuuntele offline-tilassa:
Perhetilaukset:
Hinta kuukaudessa: 8,90 €
Ilmainen 30 päivää