Audible

Audiblen on äänikirjoihin ja podcasteihin erikoistunut sovellus, jonka omistaa verkkokauppajätti Amazon. Sovellus on lanseerattu vuonna 1998 ja Suomen markkinoille se on jo löytänyt tiensä, vaikka kotimaan markkinamme eivät ole Audiblen tai Amazonin mielenkiinnon kohteena juuri olleetkaan.

Palvelu sisältää yhden maailman laajimmista kokoelmista äänikirjoja ja kirjoja on saatavilla monilla eri kielillä, pääasiassa englanniksi. Audiblessa on jonkin verran myös suomenkielisiä teoksia, vaikka varsinaista lanseerausta Suomeen ei ole tehtykään. Suomenkielisiä teoksia on verrattain vähän.

Tilausmalli

Audiblen käyttö vaatii sovelluksen lataamisen joko Google Play -kaupasta tai Applen AppStoresta. Molemmissa latauskaupoissa lataus on ilmainen. Latauksen jälkeen sovellukseen luodaan käyttäjätili. Erillisen tilin rekisteröimisvaiheen voi jättää välistä ja käyttää jo olemassa olevia Amazonin käyttäjätunnuksia, jos sellaiset jo on olemassa.

Audiblen tilausmallit perustuvat kuukausittain ladattavien ja kuunneltavien kirjojen määrään, joka poikkeaa monen muun äänikirjapalvelun tilausmallista olennaisesti. Käyttäjä arvioi itse, montako kirjaa kuukaudessa haluaa kuunnella ja valitsee sen perusteella sopivan palvelumallin ja laskutustavan. Ostoksista kertyy krediittejä, joilla voi lunastaa lisää kirjoja.

Audible - hyvät ja huonot puolet

Käyttäjiltä Audible on saanut runsaasti positiivista palautetta, etenkin sovelluksen laajasta kirjavalikoimasta, vaikka suomalaisten kirjojen valikoima onkin verrattain suppea ja sovellusta ei ole saatavilla suomenkielisenä. Sovelluksen käyttäjäkokemukset ovat hyvin samankaltaisia niin Google Playssä kuin AppStoressa. Käyttäjien antamat kokonaispisteet sovellukselle ovat 4,5 ja 4,6, joten laitteen käyttöliittymällä ei ole ollut merkitystä sovelluksen käyttäjäkokemukseen. Sovelluksen käyttöliittymän yksinkertaisuutta ja selkeyttä on kehuttu sovelluksen monipuolisten ominaisuuksien lisäksi. Lukunopeutta voi jopa kolmikertaistaa, jos nopea puhetapa miellyttää enemmän omaa korvaa tai lukunopeutta voi myös puolittaa, jos verkkaisempi puhetapa on mieluisampi. Uniajastimen voi asettaa joko tunnin päähän tai seuraavaan kappaleeseen. Sen kanssa on vähän esiintynyt ongelmia, jolloin kirja jatkuu hieman aikaisemmin kuin on ajastettu. Käyttäjät myös arvostavat mahdollisuutta ladata kirja omalle laitteelle käytettäväksi offline-tilassa, joka mahdollistaa kirjan kuuntelun myös sellaisissa paikoissa, joissa nettiyhteyttä ei ole käytettävissä. Kirjan kuuntelemiseen ja laitteella säilyttämiseen ei ole mitään määräaikaa, vaan kirjan voi kuunnella uudelleenkin niin halutessaan. Sovelluksen 1-2 kuukausittainen kirjarajoitus jakaa mielipiteitä käyttäjien keskuudessa. Osa pitää sitä sopivana määränä, toisille se on liian vähän.

Eniten kritiikkiä Audible saa palvelun perumisesta, joka on koettu hankalaksi, jopa lähes mahdottomaksi. Muita haasteita on koettu myös Apple Watchiin yhdistettävyyden kanssa, mutta mainittakoon, että tämä ominaisuus ei löydy läheskään kaikista äänikirjapalveluista. Joillakin käyttäjillä pari vuotta vanhat kirjat ovat myös hävinneet käyttäjän omasta kirjastosta, joka on koettu ikävänä asiana. Toisinaan on esiintynyt mainoksia maksetussa sovelluksessa, jonka tulisi olla mainoksista vapaa ja kirjojen suurkuluttajat ovat huomanneet sovelluksen olevan epävakaa ja kaatuilevan. Myös synkronointiongelmat ovat olleet jonkin verran käyttäjien kiusana ja niihin on toivottu parannusta. Kehitysehdotuksissa on toivottu Apple Watchin synkronoinnin yhteyteen tavallista äänenvoimakkuuden säätöä ja mobiilisovellukseen kirjasarjasta olevaa listaa, joka löytyy läppärillä nettiversiosta, mutta ei sovelluksesta. Sovelluksessa on esiintynyt ongelmia myös kirjan ostamisessa, joka onnistuu parhaiten tietokoneella käytettävällä nettiversiolla. Hakujen ominaisuuksia on myös toivottu laajemmiksi, niin että käyttäjä voisi hakea vain pelkkiä podcasteja tai ilmaiskirjoja. Ilmaiskirjoista osa lukijoista on löytänyt myös todellisia helmiä. Kaikista näistä haasteista huolimatta kokonaisarvio on reilusti positiivinen ja sovellus on kokonaispisteillä ehdotonta äänikirjasovellusten kärkeä.

Kokeile Audiblea maksutta

Audible-sovellukseen voi tutustua ilmaiseksi 30 päivän ajan. Tämän jälkeen käyttäjä voi valita neljästä erilaisesta tilausvaihtoehdosta omiin luku- ja kuuntelutottumuksiin parhaiten sopivan. Valinnat koskevat laskutusjakson pituutta ja kuinka monta kirjaa kuukaudessa käyttäjä haluaa kuunnella. Lisää kirjoja voi lunastaa kertyvillä krediiteillä.

Laskutusjakso on valittavissa joko kuukauden tai vuoden välein ja kirjoja voi valita 1 - 2 kuukautta kohden. Vuosittain maksettava tilaus tulee hieman edullisemmaksi kuin kuukausittain maksettava tilaus ja kannattaa huomioida, että hinnoittelu ilmoitetaan palvelun serverimaan valuutassa.

Maksutavat

Valittu kuukausittainen tilausmuoto veloitetaan käyttäjän luotto- tai maksukortilta, jonka tiedot käyttäjä on syöttänyt palveluun. Veloitus tapahtuu automaattisesti ja kortteina hyväksytään niin Visa, Mastercard, American Express ja Discover ja näistä myös debit -kortit, jos käyttäjä on aktivoinut nettiostosmahdollisuuden kortilleen omassa verkkopankissaan.

Audiblen irtisanominen

Audiblen irtisanominen on koettu hankalaksi ja jopa lähes mahdottomaksi. Tilausta ei voi perua puhelimen sovelluksen kautta, vaan peruminen vaatii palveluun kirjautumisen netissä läppärillä. Ohjekeskuksen kautta löytyy selkeät kuvalliset perumisohjeet, joilla omalta tililtä voi perua tilauksen.

Tilauksen laskutus tapahtuu kolmannen osapuolen tarjoaman palvelun kautta, joten maksujen peruminen tulee tehdä myös kyseisessä palvelussa, ettei automaattista laskutusta enää suoriteta. Kun tilaus on onnistuneesti peruttu, saa käyttäjä siitä vahvistuksen sähköpostiinsa ja palvelu on käytettävissä vielä kyseisen maksukauden loppuun asti.

Yhteenveto

Audible on kattava äänikirja- ja podcast sovellus, jossa on todella runsas valikoima englanninkielisiä teoksia. Myös monia muita kieliä löytyy runsaasti, mutta suomenkielisten teosten määrä on toistaiseksi verrattain suppea. Yhdistettävyys Apple Watchin kanssa saa sovelluksen erottumaan muista äänikirjapalveluista.

Ilmainen kokeilujakso mahdollistaa sovelluksen testaamisen riskittömästi. Irtisanomisongelmilta välttyy, kun tilauksen perumiseen perehtyy huolellisesti ja noudattaa ohjekeskuksesta löytyviä selkeitä ohjeita. Sovellusta kannattaa kokeilla, jos haluaa kehittää jotakin vierasta kieltä, jolloin vieraskielinen äänikirja toimii myös kielikylpynä ja ylläpitää kielitaitoa.

Viimeksi päivitetty: 2021-08-02

30 päivää ilmaiseksiAudible
App Store: 4,6 / 5
Google Play: 4,5 / 5
Yksikköjen lukumäärä: 1
Käyttöjärjestelmä:
Kuuntele offline-tilassa:
Perhetilaukset:
Hinta kuukaudessa: 7.99 £ (≈ 9,50 €)
Ilmainen 30 päivää