Kokeile 30 päivää ilmaiseksi
Ylpeys ja ennakkoluulo
Kuuntele ilmaiseksi:
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi
Nextory
30 päivää ilmaiseksi

Ylpeys ja ennakkoluulo

Ylpeys ja ennakkoluulo on Jane Austenin kirjoittama teos, joka julkaistiin vuonna 1813. Se oli Austenin toinen ja mahdollisesti hänen tunnetuin teoksensa. Kirja seuraa nuorta Elizabethia ja hänen kasvutarinaansa rakkauden ja vaikeiden päätösten edessä. Elizabeth on aikaansa nähden luonteeltaan ja teoiltaan hyvin edistyksellinen, joka toisinaan johtaa hänet ongelmiin.

Kirjan kantavia teemoja ovat rakkaus, ihmisten näennäinen hyvyys ja ihmisten todellinen hyvyys. Suurien teemojen ohella kirjasta löytyy myös huumoria, sillä siinä on kuvattu hyvin todenmukaisesti 1800-luvun tapoja ja avioliittoa. Teos on noussut klassikoksi kirjallisuudessa, ja se on hyvin pidetty sekä kirjailijoiden että tavallisten lukijoiden keskuudessa.

Tarina

Ylpeys ja ennakkoluulo -äänikirja sijoittuu 1800-luvun Britanniaan. Kirjassa Elizabethin perheeseen kuuluu viisi tytärtä, mutta perheen voi periä vain miespuolinen perillinen, joten on tärkeää, että edes yksi siskoista menee naimisiin varakkaan miehen kanssa. Kirjassa ohjaavana teemana onkin naimisiin meneminen rakkauden, eikä velvollisuuden takia, vaikka yhteiskunta painostaakin nuoria naisia tekemään toisin.

Elizabeth on kaunis, terävä ja älykäs, mutta hänellä on myös tapana luoda vahvoja ennakkoluuloja ihmisistä. Hän tapaa mutkien kautta herra Darcyn, ja parin tarina etenee, kun Elizabeth ja herra Darcy pohtivat omaa ylpeyttään ja ennakkoluuloaan. Vain ne unohtamalla heidän rakkautensa todella kukoistaa, josta myös nimi Ylpeys ja ennakkoluulo juontaa.

Vastaanotto

Ylpeys ja ennakkoluulo on yksi kautta aikojen suosituimmista kirjallisuuden teoksista ja Austenin suosituin teos. Sitä on myyty yli 20 miljoonaa kopiota maailmanlaajuisesti. Kirja on suomennettu kolme kertaa, vuosina 1922, 1947 ja viimeisimpänä vuonna 2013. Kirja on erityisesti pidetty sen suuren rakkaustarinan ja sen huumorin vuoksi.

Teos on kokonaisuudessaan saanut todella hyvän vastaanoton jo ilmestyessään ja se on kantanut läpi aikojen. Teos on sovitettu myös monesti elokuva- ja tv-versioiksi, joka on pitänyt sen pinnalla ja kirja on niin ikään klassikkomaineessa edelleen. Kirjassa käsitellään vahvoja ja ajattomia teemoja, ja se puhuttelee edelleen yleisöä ympäri maailmaan.

Kuuntele Ylpeys ja Ennakkoluulo ilmaiseksi

Tämän klassikkoteoksen pariin voit uppoutua täysin ja päästä mukaan Elizabethin ja herra Darcyn kiehtovaan tarinaan kuuntelemalla kirjan äänikirjana. Teos löytyy monesta eri palvelusta ja uutena kuuntelijana voit kuunnella äänikirjan Ylpeys ja ennakkoluulo ilmaiseksi eri äänikirjojen toistopalveluista, jotka ovat saatavilla Suomessa. Tätä herkkää klassikkoa et halua jättää välistä!