Pääoma 2000-luvulla
Vuonna 2013 julkaistu Pääoma 2000-luvulla on ranskalaisen taloustieteilijä Thomas Pikettyn tutkimus länsimaiden tulo- ja varallisuuserojen kehityksestä 1700-luvulta aina nykymaailman tilanteeseen asti. Kirjassa todetut löydöt muuttavat täysin lukijan käsityksen eriarvoisuudesta ja hyvinvoinnin jakautumisesta ihmisten välillä. Teoksessa Piketty muun muassa ehdottaa globaalia pääomaveroa hillitsemään ihmisten välistä eriarvoistumista, sillä hänen mukaansa maailma on taantumassa 1800-luvun tasolle, jolloin pieni, mutta rikas koroilla ja perinnöillä elävä eliitti hallitsi yhteiskuntaa.
Pääoma 2000-luvulla on Thomas Pikettyn kohua herättänyt tutkimus länsimaiden tulo- ja varallisuuserojen kehityksestä. Teos on ilmestynyt vuonna 2013 alkuperäiskielenään ranska, ja suomeksi se julkaistiin vuonna 2016. Kirjan ovat suomentaneet Marja Ollila ja Maarit Tillman-Leino. Kirjaa on kuvattu vaikuttavimmaksi taloustieteen teokseksi koko lähihistoriassa, ja se on maailmalla miljoonia myynyt bestseller.
Sisällöstä
Thomas Piketty varoittaa Pääoma 2000-luvulla -teoksessaan, että pääoman kasvu on ylittänyt reaalisen talouskasvun ensimmäistä kertaa sitten ensimmäisen maailmansodan. Tästä johtuen kansalaisten tuloerot jatkavat kasvuaan entisestään, mikä pidemmälle mentäessä uhkaa koko länsimaista demokratian käsitystä. Tämän ehkäisemiseksi Piketty tarjoaa mahdollisuutta ottaa käyttöön globaali progressiivinen varallisuusvero. Vuosittainen vero riippuisi jokaisen nettovarallisuuden määrästä.
Teoksen nimellä, Pääoma 2000-luvulla, kirjailija viittaa selkeästi Karl Marxin vuonna 1867 ilmestyneeseen teokseen Pääoma, mutta Marxista poiketen Piketty kannattaa niin yksityisomistusta kuin markkinatalouttakin. Kirjan taustalla on laaja tilastoaineisto aina 1700-luvulta näihin päiviin asti. Vastatakseen kysymykseensä pääoman jakaantumisen syistä, on Piketty teostaan varten perehtynyt tilastojen lisäksi myös muihin alan tutkimuksiin kokonaisvaltaisesti.
Arvostelut
Pääoma 2000-luvulla on herättänyt mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Teos on palkittu Financial Timesin ja McKinseyn vuoden 2014 parhaana talouskirjana. Chicagon yliopiston taloustieteilijöistä koostuva Initiative on Global Markets -järjestö on kuitenkin kritisoinut teoksessa kuvattuja havaintoja, teoriaa ja väitteitä. Toisaalta taloustieteen nobelistit Robert Solow ja Paul Krugman kehuvat kirjaa sen esittämistä havainnoista ja väitteistä.
Suomen Kuvalehdessä Pikettyn kirjaa ylistetään selkeästä kirjoitus- ja ajattelutavasta, jossa tutkimusten tulokset tuodaan selkeästi ilmi ilman spekulaatioita ja monimutkaisia kaavioita. Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Ari Hyytinen mainitsee teoksen muuttaneen asiantuntijoiden mielipiteitä. Filosofian ja valtiotieteiden tohtori J.Sakari Hankamäki puolestaan pitää teosta populistisena ja kritisoi sitä liian marxilaisesta lähestymistavasta ja vasemmistolaisesta retoriikasta.
Kuuntele Pääoma 2000-luvulla ilmaiseksi
Pääoma 2000-luvulla -kirjan voi kuunnella eri äänikirjasovelluksilla. Rekisteröitymällä sovellukseen uutena käyttäjänä, saat ilmaista kuunteluaikaa sekä mahdollisuuden kokeilla kirjojen kuuntelua suuresta valikoimasta. Äänikirjoja tarjoavia sovelluksia löytyy useita, ja niiden lataaminen on ilmaista. Kirjan kuuntelu luo uudenlaisen ja miellyttävän tavan uppoutua tarinaan, ja se on helppo ottaa mukaan vaikka työmatkalle tai lenkkipolulle.