Kokeile 30 päivää ilmaiseksi
Nälkäpeli
Kuuntele ilmaiseksi:
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi
Nextory
30 päivää ilmaiseksi

Nälkäpeli

Amerikkalaisen Suzanne Collinsin Nälkäpeli -trilogia on kansainvälisesti tunnettu ja erittäin suosittu monen ikäisten lukijoiden parissa. Sarjan kirjat on käännetty yli 50 kielelle, ja niistä on tehty myös elokuvia.

Trilogian ensimmäinen osa, Nälkäpeli, ilmestyi vuonna 2015 ja herätti melkoista kohua. Sitä on vaikea saada sopimaan mihinkään kategoriaan tai genreen, sillä siinä on elementtejä monista eri kirjallisuudenlajeista. Myös kohderyhmästä on oltu montaa mieltä, sillä se on nuortenkirjaksi melko rankka. Nuoret ottivat Nälkäpelin kuitenkin heti omakseen ja nauttivat sen jännittävästä maailmasta.

Tarina

Kirjan tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen, jossa luonnonkatastrofit ja niitä seuranneet sodat ovat tuhonneet Yhdysvallat lähes täysin. Maan raunioista on syntynyt Panem, sektoreihin jaettu valtio, jossa rikkailla on kaikkea, mutta köyhillä ei mitään. Sodan voittajat johtavat valtiota pääkaupungista käsin, ja kohtelevat vyöhykkeiden asukkaita epäoikeudenmukaisesti. Kaikkein julmin rangaistus on vuosittain toistuva Nälkäpeli.

Nälkäpeli toteutetaan niin, että jokaiselta sektorilta valitaan tyttö ja poika taistelemaan toisia lapsia vastaan tosi tv-ohjelmassa, jonka katsominen on pakollista. Kilpailijat viedään ankariin olosuhteisiin tavoitteenaan selviytyä hengissä mahdollisimman pitkään. Nuorten tehtävänä on tappaa toisensa, ja vain voittaja jää henkiin. 16-vuotias Katniss lähtee peliin vapaaehtoisesti pelastaakseen pikkusiskonsa, ja osoittautuu pian paljon luultua taitavammaksi taistelijaksi.

Lukijoiden kokemuksia

Nälkäpeli on kirja, joka ei jätä ketään kylmäksi. Monet ovat kauhistuneet Panemin armottomuutta ja Nälkäpelin julmuutta, eivätkä pidä kirjaa ainakaan lapsille sopivana. On totta, että kirjan tapahtumat saattavat järkyttää, sillä Collins kuvaa väkivaltaa ja tappamista melko realistisesti. Järkyttävimmätkin tapahtumat kerrotaan suoraan ja kiertelemättä, ja tapahtuvat tuntuvat hyvin todellisilta.

Nälkäpelissä on kuitenkin veristen taistelukuvausten lisäksi valtavasti muutakin sisältöä. Eloonjäämistaistelu saa pohtimaan, mitä kaikkea ihminen voi toisille ihmisille tehdä. Ystävyys ja rakkaus ovat kaiken julmuuden keskelläkin kuitenkin jatkuvasti läsnä. Kriitikot ovat myös arvostaneet tapaa, jolla kirja nostaa esille yhteiskunnallisia aiheita ja saa nuoret lukijat ajattelemaan esimerkiksi vaurauden epätasaiseen jakautumiseen liittyviä ongelmia.

Kuuntele Nälkäpeli ilmaiseksi

Suomessa on saatavissa monia eri sovelluksia, jotka antavat mahdollisuuden kokeilla äänikirjan kuuntelemista maksutta. Jos et vielä ole varma, sopiiko äänikirjojen kuunteleminen sinulle, kannattaa tarttua tilaisuuteen ja kuunnella Nälkäpeli. Se vie sinut toiseen maailmaan ja saa sinut uppoutumaan tarinaan täysin. Tarina jää pitkäksi aikaa mieleen, ja pakottaa sinut etsimään myös jatko-osat käsiisi.