Kokeile 30 päivää ilmaiseksi
Lapinvuokko
Kuuntele ilmaiseksi:
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi
Nextory
30 päivää ilmaiseksi

Lapinvuokko

Lapinvuokko on Enni Mustosen kirjoittama historiallinen romaani. Kirja aloittaa samalla vahvoista naisista kertovan trilogian.

Enni Mustonen, oikealta nimeltään Kirsti Manninen, on kirjailija, tutkija ja käsikirjoittaja. Hän on julkaissut toistasataa teosta ja kirjoittanut molemmilla nimillä. Lapinvuokko on julkaistu vuonna 2010, ja se on Pohjatuulen tarinoita -kirjasarjan ensimmäinen osa. Samaan trilogiaan kuuluvat myös Jääleinikki ja Kultarikko. Kirjoissa käsitellään kolmen sukupolven naisten elämää.

Tarina

Lapinvuokko alkaa vuodesta 1939. Kesällä rovaniemeläinen Annikki Hallavaara juhlii ylioppilaaksi pääsemistään, mutta vain muutaman kuukauden päästä alkaa talvisota. Annikki menee naimisiin, mutta pian hän onkin jo leski. Jatkosodan raastaessa saksalaiset asettuvat Lappiin, ja kielitaitoinen Annikki pääsee saksalaiselle upseerille sihteeriksi. Hetki muuttaa Annikin elämän.

Talvisota, jatkosota, toinen maailmansota. Kohtaamiset saksalaisten kanssa, Lapin evakuointi Ruotsin puolelle, siirtolaisuuden ankarat olot ja paluu koeteltuun kotimaahan. Annikki on sitkeä nainen, joka selviää koettelemuksistaan. Lapinvuokko on voimakas kuvaus Lapin sodasta suomalaisten naisten näkökulmasta ja siitä, miten sota vaikutti nimenomaan naisiin ja lapsiin.

Kritiikki

Lapin sodan vaikutuksista nimenomaan naisiin ja lapsiin on kirjoitettu suhteellisen vähän, ja Mustonen tarttuu tähän koskettavaan aiheeseen onnistuen mainiosti. Vaikka teoksen teemat ovat vaikeita, Mustosen teksti ei missään kohtaa muutu liian raskaaksi tai toisaalta opettavaiseksi. Jouhevasti etenevä tarina tempaa mukaansa ja antaa huomaamatta oppitunnin Suomen historiasta.

Enni Mustonen on erinomainen paikkojen ja henkilöiden kuvaaja. Lapinvuokko kuvaa esimerkiksi Lapin luontoa ja sen ihmisiä äärimmäisen kiehtovasti, ja koko tarina on välillä niin aidon tuntuinen, että siihen eläytyy ikään kuin totena. Teos toimii myös Lapinvuokko-äänikirjana ja mikä parasta, kirjaan ihastuneille on tarjolla jatkoa vielä kahden osan verran.

Kuuntele Lapinvuokko ilmaiseksi

Äänikirjat ovat helppo ja nopea tapa tutustua kirjallisuuteen. Tarvitset vain mobiililaitteen, ja tarinat kulkevat mukanasi kaikkialle! Mikäli et ole vielä tutustunut äänikirjojen maailmaan, sinulla on mahdollisuus ilmaisiin kirjaelämyksiin. Monet suomalaiset äänikirjasovellukset tarjoavat uusille käyttäjille maksuttomia kokeilujaksoja, ja kokeilujakson ansiosta voit kuunnella myös Enni Mustosen Lapinvuokko -äänikirjan ilmaiseksi!