Kokeile 30 päivää ilmaiseksi
Auringon pimeä puoli
Kuuntele ilmaiseksi:
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi
Nextory
30 päivää ilmaiseksi

Auringon pimeä puoli

Vuonna 2019 julkaistu Auringon pimeä puoli on Marisha Rasi-Koskisen ensimmäinen nuorisoromaani. Hänen aiemmin kirjoittamansa kirjat ovat saaneet lukuisia palkintoja.

Vuonna 1975 syntynyt Marisha Rasi-Koskinen on Jyväskylästä kotoisin oleva kirjailija, jonka esikoisteos Katariina ilmestyi vuonna 2011. Menestyksekkään kirjailijan toinen romaani Valheet palkittiin Tiiliskivi-palkinnolla ja kolmas teos, Vaaleanpunainen meri, oli ehdokkaana Runeberg-palkinnon saajaksi. Auringon pimeä puoli on Rasi-Koskisen ensimmäinen nuorisoromaani, ja se palkittiin heti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnolla.

Tarina

Vaikka Auringon pimeä puoli on nuorisoromaani, voi siihen yhtä hyvin tutustua, vaikka olisi vähän vanhempikin. Kirjan päähenkilö on 16-vuotias Emilia, joka on äitinsä kuoleman jälkeen asunut Kaivoksen kaupungissa isoisänsä kanssa. Heidän pihansa perällä on kesähuone, joka on ollut lukittuna koko Emilian iän. Kun Emilia murtautuu sisään, hän löytää piirroksen itsestään.

Tästä alkaa Auringon pimeä puoli -romaani ja samalla Emilian matka omaan menneisyyteensä. Emilia lähtee yrittämään pois Kaivoksen kaupungista yhdessä samanikäisen ystävänsä, Mitek-pojan kanssa. Matkalla paljastuu kammottavia salaisuuksia. Emilia sukeltaa kaivoksen mustaan veteen, ja samalla hänen elämänsä vaihtuu kokonaan toiseksi. Tieteiskirjallisuuden kategoriaan kuuluva teos on täynnä seikkailua ja jännitystä.

Kritiikki

Auringon pimeä puoli on viihteellinen ja mukavasti luettavissa oleva teos, mutta kerronnaltaan se on tavanomaista viihdekirjaa kunnianhimoisempi. Kirjassa on tieteisromaanille tyypillistä seikkailua ja aikamatkailua, mutta se on myös syvempi matka aikuiseksi kasvamiseen ja vastuun kantamiseen. Se on kertomus siitä, miten Emilia etsii minuuttaan ja matkustaa kohti todellista aikuisuutta.

Kirja-arvosteluissa romaanin alkuosaa on pidetty kirjan huonoimpana antina. Ei kannata kuitenkaan luovuttaa, vaikka heti kirjan alussa ei pääsisikään sisälle tarinaan, sillä myöhemmin kertomus vie kyllä mukanaan. Romaanin parasta antia on nimenomaan sen loppupuoli. Kirjan alussa on paljon taustatietoa tulevaan tarinaan, mikä saattaa tuntua hieman tylsältä. Loppu sen sijaan saattaa jopa yllättää.

Kuuntele Auringon pimeä puoli -äänikirjaa maksutta

Äänikirjat ovat mukava ja ennen kaikkea nopea tapa tutustua kirjallisuuteen. Tarinat kulkevat mukanasi minne vain itse haluat mennä. Mikäli et ole vielä tutustunut äänikirjojen maailmaan, sinulla on mahdollisuus ilmaisiin kirjaelämyksiin, sillä monet suomalaiset sovellukset tarjoavat täysin maksuttomia kokeilujaksoja. Äänikirjasovelluksen avulla pääset tutustumaan myös Marisha Rasi-Koskisen äänikirjaan Auringon pimeä puoli.